04 december 2018

Boa’s bezorgd over veiligheid tijdens Oud & Nieuw

Boa’s hebben niet voldoende middelen om de orde te handhaven en zichzelf te verdedigen. Hierdoor lopen ze teveel risico wanneer ze te maken krijgen met vuurwerk en geweld. Niet alleen tijdens Oud & Nieuw, maar ook daarna.

"Nu er vuurwerkverboden zijn ingevoerd, moet er controle zijn op de afsteektijden", vindt vakbondsvoorzitter Eric Lakenman in het NOS Radio 1 Journaal. "Boa's krijgen die rol, maar zijn er niet voor uitgerust. Ze hebben geen wapenstok, pepperspray of bodycam, maar worden wel risicogebied ingestuurd, waar ze te maken krijgen met vuurwerk en geweld." Zo werd tijdens de laatste jaarwisseling op diverse plaatsen vuurwerk naar handhavers gegooid en werden ze mishandeld.

Hamer en helm
Donderdag staat boa Jeffrey bij de Amsterdamse gemeenteraad om te pleiten voor een betere uitrusting voor boa's in de hoofdstad: een wapenstok, pepperspray of bodycam. "Een timmerman stuur je de bouwplaats op met een goede hamer, een helm en veiligheidsschoenen. Ook boa's moeten beschermd worden."

In het AD laat Ruud Verkuijlen, werkzaam bij de politie, weten dat boa’s die hier mee te maken krijgen, kunnen rekenen op snelle ondersteuning van de politie. Maar daar heeft de vakbond niet veel vertrouwen in. "Er wordt vaak gezegd dat de politie binnen vijf minuten ter plaatse is. In buitengebieden worden aanrijtijden zeker niet gehaald, in steden ook steeds moeilijker. Daardoor komen boa's in de problemen."

Boa’s laten van zich horen
Donderdag 6 december staat de Amsterdamse boa Jeffrey de lokale politiek van Amsterdam te woord. Hierbij eist hij dat boa’s in de hoofdstad standaard worden uitgerust met een wapenstok, pepperspray en een bodycam. Sluit je aan door je aan te melden met een mail aan maakeenvuist@boabond.nl! 13.15 uur: verzamelen in uniform bij de Stopera. Vakbondsleden kunnen vakbondsverlof krijgen.

Bekijk hier meer van de NBB in de media.

Het Parool - Ongewapend in de frontlinie
Woensdag 5 dec. 2018 - Buitengewoon opsporingsambtenaren komen in actie voor meer middelen om zich met oud en nieuw te verdedigen. ‘De gemeente laat ons stikken.’ Lees hier deel 1 en deel 2 van het artikel met de verhalen van boa's zelf.

AT5 - BOA's zijn agressie zat en komen naar de Stopera
Woensdag 5 dec. 2018 - Buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's) spreken zich morgenmiddag uit tijdens de raadscommissie in de Stopera. Eén van die BOA's is Jeffrey; hij zal tijdens de commissievergadering inspreken en pleiten voor meer verdedigingsmiddelen zoals pepperspray, een wapenstok en een bodycam.

AD - Boa's bang voor oud en nieuw
Dinsdag 4 dec. 2018 - Boa’s maken zich grote zorgen over oud en nieuw. Zij moeten steeds meer vuurwerkvrije zones handhaven, zonder middelen om zichzelf te verdedigen als ze daardoor in het nauw komen.

RTL Nieuws
- Boa's vrezen vuurwerk Oud en Nieuw: 'Dit kan ernstig mislopen'
Dinsdag 4 dec. 2018 - Buitengewone opsporingsambtenaren maken zich zorgen over de jaarwisseling. Ze moeten steeds meer vuurwerkvrije zones handhaven, maar krijgen geen middelen om zich te verweren.

NPO Radio 1 - 'Boa's bang voor oud en nieuw'
Dinsdag 4 dec. 2018 - Erik Lakenman over waarom verdedigingsmiddelen zo belangrijk zijn voor boa's.

Hart van Nederland
Dinsdag 4 dec. 2018 - Interview met Erik Lakenman en Rotterdamse boa Ron Peters over de noodzaak van verdedigingsmiddelen voor boa's. Bekijk het item vanaf 4:27 minuten.

Word nu lid!

Meld je aan bij NBB en profiteer van alle voordelen.

Word lid! Al 1260 BOA's gingen je voor!

Word nu lid!

Meld je aan bij NBB en profiteer van alle voordelen.

Word lid!