6 februari 2019

BOA-bonden: bodycam niet genoeg. Actie-voorbereiding gaat door

Vandaag hebben de BOA-bonden met burgemeester Halsema gesproken over verdedigingsmiddelen voor onze BOA’s. Na de actie van vorige week was de vraag: doet Halsema het of niet? Ze doet het niet. Halsema is wel bereid de bodycam in te voeren en naar alternatieven te kijken, maar niet de wapenstok en de pepperspray.

De BOA-bonden gaan op korte termijn in overleg met de minister van Justitie en Veiligheid en bereiden tegelijkertijd stevigere acties voor. BOA Jeffrey: "Het is zeer teleurstellend. Vorige week zijn weer twee collega’s verwond. Een bodycam is goed voor de bewijslast, maar niet genoeg als verdediging tegen agressie en geweld. Daarvoor zijn wapenstok en pepperspray echt nodig. Wij staan in de plaats van de politie in de frontlinie, maar met een lege riem. Wij eisen goede arbeidsomstandigheden, in het belang van ons zelf en de burger."

Vorige week donderdag voerden de BOA’s actie in Amsterdam onder het motto: geen verdedigingsmiddelen, geen bonnen. Meer dan de helft van de BOA’s heeft te maken gehad met fysiek geweld. En dat geweld neemt elk jaar toe. BOA’s kunnen op grond van regelgeving worden uitgerust met verdedigingsmiddelen als er sprake is van fysiek geweld. BOA’s hebben een volledige MBO opleiding gedaan, die minimaal gelijkwaardig is aan die van de politiesurveillant, die wel volledig wordt uitgerust.