14 september 2020

Boa's opnieuw in actie voor verdedigingsmiddelen

De mishandeling van een handhaver in Amsterdam dit weekend is wederom het gevolg van een gebrek aan verdedigingsmiddelen bij de boa’s. Ondanks de toezegging van minister Grapperhaus afgelopen juni dat het voor boa’s makkelijker moet worden om een wapenstok te krijgen is dit nog steeds niet de praktijk. Daarom voeren boa’s deze week weer actie voor verdedigingsmiddelen.

De afgelopen maanden trok de Nederlandse BOA Bond al vaker aan de bel vanwege toegenomen geweld en agressie richting handhavers. Het zijn dan ook geen incidenten meer te noemen, zegt NBB-voorzitter Ruud Kuin: 'Het is helaas gewoon aan het worden. We zouden er een vast programma van kunnen maken.'

De toezegging van de minister was een gevolg van de acties van de boa’s en de stijgende cijfers van geweld en agressie. 'Het gaat leiden tot nieuwe wetgeving, het heeft geleid tot steun van de burgemeester, maar het moet nu óók praktijk worden. Het duurt veel te lang', vindt Kuin.

Daarom voeren de boa’s aankomende week weer actie door voor korte tijd het werk neer te leggen. Niet alleen vragen zij hiermee aandacht voor verdedigingsmiddelen maar ook voor de verminderde communicatie met de politie. 'Normaal hadden boa's direct contact met de politie, maar die verbinding is vorige week opgeheven. Ik begrijp het niet, omdat de communicatie juist moet verbeteren', zo legt Kuin uit.

Klik hier voor het interview met Ruud Kuin bij AT5.