19 december 2020

Negen maanden celstraf voor mishandelen boa

In Amsterdam is een 35-jarige man veroordeeld voor het mishandelen van een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Hij kreeg negen maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan drie voorwaardelijk, en ook het betalen van een schadevergoeding van € 1.250.

Bij het bepalen van de straf is rekening gehouden met de erkende psychische problemen van de man (schizofrenie).

Wij kunnen namens de betrokken boa en de collega’s zeggen dat wij blij zijn met deze uitspraak. Hoewel dit geweld bij de betrokkenen een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten, is het belangrijk dat de rechter in deze de ernst goed heeft meegewogen in de uitspraak.

Actie op de Dam
Op 16 september kwamen op de Dam in Amsterdam meer dan tachtig collega’s bijeen om te protesteren tegen het geweld waarmee hun collega op vrijdag 11 september naar de grond was gewerkt en gewurgd. Het was in de hoofdstad al de derde verwurging in twee maanden tijd.

Wachten zat
Ruim drie maanden eerder (begin juni) had minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid verdedigingsmiddelen voor boa’s toegezegd. De actie op de Dam, georganiseerd door de boabonden, was bedoeld om hem duidelijk te maken dat de boa’s het wachten zat waren. ‘Elke dag dat we op een wapenstok moeten wachten, is er een te veel.’

Pilots met wapenstok
Vanaf 1 januari aanstaande starten in tien gemeenten pilots waarbij boa’s worden uitgerust met een wapenstok. Tijdens deze pilots zal de achterliggende regelgeving worden getoetst. Wij blijven bij de minister aandringen op een snelle uitbreiding van de pilotgroep om de negatieve trend van (ernstige) geweldsincidenten en agressie tegen boa’s te doorbreken.