5 juli 2019

BOA Bond in de media

Mocht je ze gemist hebben: hieronder een aantal linkjes naar interviews met, artikelen over en reacties op de BOA Bond in de media.

AT5: ‘Wij moeten ons op zijn minst kunnen verdedigen’
15 april 2020 - Tegenover AT5 benadrukt Ruud Kuin dat we door de geweldsincidenten in Amsterdam en Rotterdam ‘uitvergroot zien wat we al langer roepen’. “De boa’s staan in de frontlinie. Ook bij deze noodverordening zijn het vooral de boa’s die mensen moeten aanspreken en erop moeten toezien dat regels worden nageleefd. Zij doen dat onbewapend. We pleiten er niet voor dat boa’s kunnen aanvallen, maar zij moeten zich op zijn minst kunnen verdedigen.”

Parool: ‘Geweld in Amsterdam staat niet op zichzelf’
15 april 2020 - In een artikel in het Parool benadrukt Ruud dat het geweld van afgelopen zondag in Amsterdam en Rotterdam niet op zichzelf staat. Door de coronarichtlijnen neemt dit geweld volgens hem toe. “Vorige week kregen we al meer meldingen van onze leden dat de irritatie toeneemt en dat mensen lakser worden in het naleven van de regels. Daarbij neemt ook de irritatie toe tussen burgers onderling die zich wel aan de regels houden en mensen die dat minder goed doen.” Volgens Kuin staan wij ‘ongewapend in de frontlinie’ en dat brengt door de 1,5 meter-regel extra risico’s met zich mee. “Bij de noodverordening gaat het per definitie om groepen die een overtreding begaan en het gaat om forse boetes. Dat roept agressie op.”

WNL: Oproep tot bewapening met pepperspray en wapenstok
15 april 2020 - Het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van WNL besteedde aandacht aan het geweld tegen boa’s in Amsterdam Osdorp. In het programma wordt gerefereerd aan onze signalering dat groepen jongeren menen zich de straat toe te kunnen eigenen, nu het een stuk rustig is op straat. Ook onze oproep om ons te bewapenen met bijvoorbeeld pepperspray en wapenstok krijgt aandacht.

Volkskrant: ‘Ergernis over reactie Aboutaleb op geweld’
14 april 2020 - In een Volkskrant-artikel benadrukt Ruud dat burgemeester Aboutaleb van Rotterdam grote ergernis heeft opgewekt onder de boa’s in zijn stad door zijn reactie op het groepsgeweld tijdens het Paasweekend. Aboutaleb wil niet dat wij enige vorm van bewapening krijgen. ‘Ze zijn opgeleid en geïnstrueerd dat, als er iets gebeurt, zij zich moeten terugtrekken,’ zo reageerde de burgemeester bij Radio Rijnmond. Kuin is in de Volkskrant fel over deze uitspraak. “Boa’s zijn handhavers! Moeten ze meteen gaan wegrennen? Bovendien kwam de politie ook nog eens minuten later ter plekke dan afgesproken.”

NU.nl: 'Incidenten passen in beeld van coronacrisis’
14 april 2020 - In een interview met NU.nl uit Ruud zijn zorgen over de toenemende agressie en irritatie tegenover ons tijdens de huidige coronacrisis. Volgens hem passen de geweldsincidenten in Amsterdam en Rotterdam in het beeld van deze crisis. “Het is rustiger buiten en groepen jongeren menen zich nu de straat toe te kunnen eigenen, onbewapende boa's worden daarbij aangevallen.” Kuin refereert hierbij aan de al langer lopende discussie over de vraag of wij verdedigingsmiddelen zoals pepperspray en een wapenstok moeten krijgen.

Nieuwsuur: Hoe de BOA’s de 1,5 meter handhaven
27 maart 2020 - Nieuwsuur liep mee met BOA’s in Den Haag en Amsterdam die de 1,5 meter maatregel moeten handhaven. Delen ze nu juist veel boetes uit of blijft het bij waarschuwen? Daarnaast deelt BOA Tim zijn ervaring met mensen die op de handhavers hoesten en spugen en hoe hiermee omgegaan wordt.

NH Nieuws: Goed nieuws voor bezorgde boswachters

11 juli 2019 - Boswachters in de recreatiegebieden in Noord-Holland krijgen hun wapenstok en pepperspray terug, zo bevestigt de BOA Bond aan NH Nieuws. “Ik ben onwijs blij dat de publiciteit geholpen heeft", vertelde boswachter Theo Brouwers eerder voor de camera van NH Nieuws. "Ik ben nu weer een vrolijke boswachter, omdat de beleidsmakers inzien dat wij deze middelen nodig hebben." De boswachters hadden tien veiligheidsmiddelen mee om zich te kunnen verweren als de situatie daar om vroeg. Dat mocht aanvankelijk niet meer, nadat de politie en het Openbaar Ministerie minister Dekker van Rechtsbescherming hadden geadviseerd de wapens bij de 'groene BOA's af te pakken. De BOA Bond reageerde ook verbaasd op dit besluit. "Wij denken dat het een fout is geweest en dat het nu gelukkig wordt rechtgezet onder druk van de boswachters", zegt voorzitter Eric Lakenman.

Hart van Nederland: Natuurgebieden onveiliger door inleveren wapenstok

9 juli 2019 - Het dreigt onveiliger te worden in de Noord-Hollandse bossen en natuurgebieden, zo zegt buitengewone opsporingsambtenaar Theo Brouwer van Recreatie Noord-Holland tegenover Hart van Nederland. Hij heeft samen met de vijftien andere groene BOA’s in de regio zijn wapenstok en pepperspray moeten inleveren en daardoor is het volgens hem moeilijker geworden om goed te handhaven. Eric Lakenman, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond, begrijpt er niets van. “Ze worden namelijk ingezet als handhavers, maar zo zijn ze niet uitgerust. Er wordt nu meer van ze verwacht dan mogelijk is. Ze komen ter plaatse in plaats van politie, omdat die geen capaciteit hebben. Rust deze mensen dan ook goed uit!”

DeBalie: Hoe kijkt de stad naar handhaving?

2 juli 2019 - Welk geweld ervaren BOA's, hoe kijkt de stad naar handhaving en wat is de rol van de gemeente? Het werk van de BOA's van Amsterdam is al maanden onderwerp van discussie. Het debat spitst zich toe op de vraag of handhavers beter bewapend moeten worden om het groeiende aantal geweldsincidenten te keren. Zéker nu ze steeds meer taken erbij krijgen, die eerder door de politie werden opgepakt. De Balie Live Journalism liep mee met BOA's om te ervaren wat het werk inhoudt.