4 april 2019

Geen verdedigingsmiddelen, geen bonnen

Vandaag start een vierweekse actieperiode van de BOA’s in Amsterdam voor veilige en goede arbeidsomstandigheden, onder het motto: geen verdedigingsmiddelen, geen bonnen. BOA’s zijn het zat. Het geweld tegen BOA’s in Amsterdam neemt namelijk jaarlijks fors toe; de zwaardere gevallen stegen van 460 in 2017 naar 580 in 2018. Het aantal zeer zware gevallen van geweld - daarvan is sprake wanneer de dienst niet kon worden voortgezet - was in 2018 2,5 x zoveel dan het jaar daarvoor. Gemiddeld 1 keer per week was een BOA na een zwaar incident niet meer in staat om zijn dienst voort te zetten.

Vorige week was het weer raak, een BOA werd in Amsterdam zomaar tegen de grond geslagen. Zij kon de dienst niet voortzetten. Er is wat ons betreft ook sprake van een onacceptabele geweldsspiraal tegen BOA’s. BOA Joost: ‘Ik zei laatst tegen mijn vriendin, het is niet de vraag of, maar wanneer ik in het ziekenhuis beland.’ Het is veelzeggend, maar onacceptabel. BOA’s ervaren dagelijks dat groepen de uitrusting van hen ‘scannen’. Zij zien dan de lege riem en misdragen zich eerder. De verdedigingsmiddelen, wapenstok en pepperspray, gaan niet al het geweld voorkomen, maar zullen in veel situaties preventief werken. Er kan afstand en rust mee worden gecreëerd.

BOA’s vragen niet meer dan een goede uitrusting om hun werk voor de burgers goed te kunnen doen. Zij staan veelal op de plaats van de politie, in de frontlinie, maar met een lege riem. Zoals een bouwvakker zonder veiligheidshelm. Daarom eisen wij de wapenstok en pepperspray.